Česky / English

Ivo Kahánek Články


Poklady ukryté v pevnosti: klavírista Ivo Kahánek oživil odkaz terezínských skladatelů

Ivo Kahánek se ve spolupráci s Institutem terezínských skladatelů zapojil 20. 8. v prostorách pražského Rudolfina do oživení uměleckého odkazu zejména skladatelů, kteří spojili svůj osud s terezínským ghetem.

„Odkaz terezínských skladatelů nesmí zůstat zapomenut. Bohužel je pravidlem uměleckém tvorby, že často ta nejlepší díla vznikají v důsledku těžkých životních podmínek skladatelů. To, co nám dnes zní jako obrovský příběh nezdolnosti lidského ducha, bylo ve skutečnosti neromanticky vykoupeno lidskou krví a nezměrným utrpením. Interpretace ale i poslech takto vzniklých děl však v sobě nese jakousi děsivou krásu. Pamatuji si, že když jsem psal o terezínských skladatelích diplomku, dokonce i shromažďování materiálů připomínalo spíš malý soukromý psychothriller než vědeckou práci…“ říká Ivo Kahánek. „Myslím, že jsme ještě ani zdaleka nepronikli ke všem pramenům, které je možné prozkoumat a dále umělecky zpracovat. Jsem proto rád, že Institut terezínských skladatelů přišel s vizí založení knihovny a archivu, který by se této problematice věnoval soustředěně.“

Cílem spolku je rozvíjet odkaz terezínských skladatelů, pečovat o jejich odkaz a propagovat hudbu, která vznikla v Terezíně. Součástí jeho aktivit je i pořádání Mezinárodního hudebního festivalu Věčná naděje hudebního festivalu, jehož důležitou dramatickou linkou je hudba Gustava Mahlera, který řadu terezínských skladatelů inspiroval. Program je každoročně doplněn o díla dalších českých a světových hudebních velikánů a bude reagovat na aktuální výročí a události. Letos si v rámci koncertu Ivo Kahánka připomeneme tedy i 100. výročí narození Leonarda Bernsteina a 90. úmrtí Leoše Janáčka.

Program večera:
20. 8. 2018 ve 20:00, Praha, Rudolfinum, Sukova síň

Učinkují:
Ivo Kahánek - klavír
IrvinVenyš - klarinet

Program:
Pavel Haas: Suita pro klavír
Leonard Bernstein: Sonáta pro klarinet a klavír
Viktor Ullmann: Sonáta pro klavír č. 6
***
Gideon Klein: Sonáta pro klavír
Leoš Janáček: V mlhách
Pavel Haas: Suita pro klarinet a klavír

http://www.vecnanadeje.cz/festival.html

Pro více informací o Ivo Kahánkovi prosím kontaktujte:
Kateřina Motlová
katerina@motlova.cz
+420 725 712 443

Zpět