Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek vystoupí jako speciální host na koncertu České filharmonie ke 100. výročí republiky

Ivo Kahánek vystoupí 3. října 2018 v pražském Rudolfinu jako speciální host na koncertu České filharmonie ke 100. výročí republiky.

foto Petra Hajská

Česká filharmonie v rámci večera pod taktovkou Semjona Byčkova provede mj. Dvořákovou Novosvětskou symfonii, ale také Koncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271 Bohuslava Martinů.
Ivo Kahánek jako vynikající sólista hraje s nejlepšími orchestry světa (např. Berlínská filharmonie, BBC Symphony Orchestra….) a často plní roli českého uměleckého ambasadora v zahraničí. Po Rudolfu Firkušném se v roce 2014 stal teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s věhlasnou Berlínskou filharmonií.
Českou republiku v zahraničí opětovaně reprezentuje právě dílem Bohuslava Martinů, např. na prestižních koncertech BBC Proms pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Jeho suverénní výkon ocenil i šéfdirigent „Berlíňanů“ Sir Simon Rattle.
Za provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů – „Inkantace“ na prestižním mezinárodním festivalu Printemps des Arts de Monte Carlo byl letos na jaře odměněn cenou Classic Prague Award.
Bohuslav Martinů komponoval Koncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271 v pro republiku složité době, což se projevuje i na její strhující dramatičnosti a emocionalitě. Skicu poslední věty Koncertu dokončil Bohuslav Martinů osudového dne – 29. září 1938 v den podpisu Mnichovské dohody! Později v dubnu 1942 vzpomínal: „Pracoval jsem na Dvojkoncertu a všechny úzkosti a naděje, všechny touhy a myšlenky se nesly k ohrožené vlasti. (...) Je to skladba prožitá za těžkých okolností, ale není v ní zoufalství ani beznaděj, ale víra v budoucnost, vyjádřená prudkými dramatickými nárazy, proudem tónů, které se nezastaví ani na vteřinu, melodiemi, které vášnivě uplatňují svůj nárok na život samostatný a svobodný.“

Program koncertu Rudolfinum, Praha: 3.10.2018 od 18:00

Bedřich Smetana
Prodaná nevěsta, předehra k opeře
Bedřich Smetana
Polka, Furiant, Skočná, tance z opery Prodaná nevěsta
Bohuslav Martinů
Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271
Antonín Dvořák
Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“

Učinkují:
Ivo Kahánek - klavír
Michael Kroutil - tympány
SemjonByčkov - dirigent
Česká filharmonie

Program celého večera:
Bedřich Smetana - Prodaná nevěsta, předehra k opeře
Bedřich Smetana - Polka, Furiant, Skočná, tance z opery Prodaná nevěsta
Bohuslav Martinů - Koncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271
Antonín Dvořák - Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Z Nového světa“

https://www.ceskafilharmonie.cz/koncert/2743-koncert-ke-100-vyroci-republiky/

 

Pro více informací o Ivo Kahánkovi prosím kontaktujte:
Kateřina Motlová
katerina@motlova.cz
+420 725 712 443

Zpět