Česky / English

Ivo Kahánek Články


Ivo Kahánek s Essenskou filharmonií na festivalu Dvořákova Praha

Dva roky po svém prvním hostování na festivalu Dvořákova Praha včera tamtéž vystoupila Essenská filharmonie, orchestr, který od roku 2013 vede český dirigent Tomáš Netopil.

Pověst jednoho z nejlepších německých těles naplnil orchestr bezezbytku. Byl to večer, kdy se posluchač může opřít do sedačky a uvolněně poslouchat - nehrozí ani nuda, ani protržení ušních bubínků. Kultivovaný zvuk a preciznost spolu s elegantním a muzikálním vedením znásobily požitek z hudby Antonína Dvořáka.
Nokturno H dur je raritním kouskem, v němž skladatel napíná posluchačovu pozornost určitou monotónností a skrytým napětím. Smyčce essenského orchestru svítily a hladily, jemnými dynamickými odstíny kreslily snové obrazy. Tuto miniaturu Netopil vymodeloval skvěle, až do absolutního ticha v závěru.

Druhé číslo programu, Dvořákův klavírní koncert, přišel zahrát Ivo Kahánek. Jeho naturelu, v němž se snoubí zdravá extraverze s plachostí a hloubkou, skladba skvěle sedla.
Rozsáhlá kompozice - jen první věta trvá 20 minut - má tucet nálad: ta základní je romanticky vzrušená, dramatická, skladatel se zřetelně inspiroval u Schumanna a Brahmse. Naopak v lyrických částech dojde i na chopinovskou stylizaci. Do všeho patosu, gradací a bouření najednou Dvořák vsadí prostinké téma.
Právě lyrická a zpěvná místa působila v Kahánkově podání nejpřesvědčivěji, umí je podat s citem a zdrženlivostí. Ve viditelném souznění s dirigentem měli čas dotáhnout každou frázi a promyslet časté změny tempa. Klavír zněl zcela v symbióze s orchestrem, jak to Dvořák zamýšlel.
Na exponovaných místech, kde autor pianistovi umožňuje předvést virtuozitu v oktávových pasážích a dalších až akrobatických prvcích, se klavírista suverénně prosadil. Zdálo se však, že ke konci je přesně na hranici sil. Přídavek v podobě Janáčkova Lístku odvanutého byl krásným, zrale a svobodně podaným dovětkem slyšeného.

V Sedmé symfonii, která večer uzavřela, vynikla zvuková estetika essenského orchestru: homogenní, ušlechtilý a měkký zvuk i v největším forte. Zpaměti dirigující Tomáš Netopil vedl Essenské filharmoniky s radostným entuziasmem a hudba se mu pod plavnými gesty rodila s přirozeností a spádem.

Podařený večer měl ještě bonus v podobě křtu nahrávky, na níž Ivo Kahánek spolupracoval s Jakubem Hrůšou a Bamberskými symfoniky, dalším německým orchestrem vedeným českým dirigentem.
Bylo dojemné vidět na jevišti Dvořákovy síně pražského Rudolfina tuto silnou sestavu. A v ní dva úspěšné a světově rozkročené dirigenty, oba odchovance Jiřího Bělohlávka, ale také nedávno zesnulého profesora Radomila Elišky, jehož památce byl koncert věnován.

Essener Philharmoniker
Tomáš Netopil - dirigent
Ivo Kahánek - klavír
Rudolfinum, Praha, 9. září

Zdroj a kompletní galerie: magazin.aktualne.cz
Foto: Martin Divíšek

 

Zpět